Az XP korszaknak vége, hogyan tovább?

Múltkori, nagysikerű cikkünkben már foglalkoztunk az XP terméktámogatás megszűnése kapcsán kialakult kisebb hisztériával. Akkor sok szó esett arról, hogy a gyártói támogatás megvonása hogyan befolyásolja a termék használhatóságát, milyen nehézségek elé állítja felhasználóit a közeljövőben. Akkori cikkünk folytatásaként most azok számára szeretnénk segítséget adni, akik a kapott információk alapján a váltás pártján állnak.

Először is kezdeném ott, hogy a régi XP cseréje (függetlenül attól, hogy melyik újabb Windows verzióra cseréljük) hardver követelményekkel jár. Tapasztalataink alapján sokakat korábban is ez riasztott el a modernizációtól, habár a mai technika állását nézve sem a Windows 7, sem a 8 nem követel meg bárki számára elérhetetlen hardvereket. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden 5 éven belüli gépen szépen el kell fusson a Windows bármely XP-től újabb verziója. Itt most a nagyobb étvágyú, egyébként szintén “lejárt szavatosságú” Vistát hagyjuk ki a felsorolásból, így szűkítve a lehetőségeket a Windows 7 és a 8.1 verzióira. A két modern operációs rendszer nagyjából ugyanazokat követeli meg, merevlemezből minimum 40GB-ot, memóriából 1GB-ot (minimum) és egy irodai szintű processzort. Sokan nem tudják, de az XP-től újabb Windows-ok hardver kezelésében óriási változás, hogy megfelelő grafikus kártya esetén a rendszer az egyébként megnövekvő grafikai igényeket képes a processzorról a videokártyára terhelni, ezzel jelentős erőforrást szabadítani fel programjaink számára.  Ehhez egy mindössze 64MB grafikus memóriával rendelkező kártyát (lehet alaplapi is) és egy ún. Pixel Shader 3 támogatást igényel. Ha a kártyánk megfelel a feltételeknek (márpedig az elmúlt 5-6 évben legyártott bármely chip megfelel ennek), akkor jó teljesítményre számíthatunk rendszerünktől. A Windows 7 esetében ez még önmagában kevés a sikerhez, a megfelelő illesztőprogramon felül a Windows-élményindexet is frissítenünk kell, megfelelő eredmény esetén a rendszer automatikusan átteszi a terhet a grafikus processzorra.

Memóriából 1GB a minimum, tapasztalataink szerint viszont ez annyira igaz, hogy már további 256MB memória hozzáadásával is drasztikusan gyorsul a rendszer. Merevlemezből a Microsoft 40GB-ot szokott minimum meghatározni, ezen van esélyünk, hogy a rendszeren kívül még néhány program is elférjen probléma nélkül. Ha gépünk ezeknek a feltételeknek sem felelne meg ne essünk kétségbe, a 20 ezer forint magasságában kapható használt gépek is legtöbbször kiválóan alkalmasak az újabb rendszerek használatára.

A váltás szükségességét a korábbi cikket olvasók már leszűrhették, erről nem szaporítanám tovább a szót. Még annyit fűznék hozzá kiegészítésként, hogy a terméktámogatás megszűnésén kívül is számos biztonságtechnikai és egyéb újítást tartalmaznak az újabb Windows-ok, melyek miatt céges környezetben már sok-sok éve a váltást javasoljuk ügyfeleinknek.

Aki most szánja rá magát a váltásra két út között választhat. A legújabb trendet követő, nehezen megszokható Windows 8.1-et választja vagy a már jól kiforrott korábbi technikát, a Windows 7-et. Ritkán, de előfordulhat az is, hogy a kényszer dönt helyettünk és vagy túl új gépet veszünk, amelyhez már nem készültek el a Windows 7 illesztőprogramjai vagy épp a régebbi gépünkhöz, hardverünkhöz nincsen működő Windows 8-as meghajtó. Ha mindkét út nyitva áll joggal teszik fel ügyfeleink a kérdést, mit válasszanak.

A Windows 8-at már az új trendeknek megfelelően fejlesztették, egészen más grafikai megjelenítést alkalmaz, mint a korábbi verzió. A legtöbbet kritizált eleme, hogy teljes egészében eltűnt belőle a jól megszokott start menü, ami ugyan külső programok telepítését követően barkácsolható bele, de még így sem kelti ugyanazt a hatást, mint amihez szokhattunk. A Windows 8-ban szinte rendszer szinten integrálásra kerültek a különböző felhő alapú technológiák, mely ma a legmodernebb területnek számít a számítástechnikában. Ezen felül a mobil eszközökből jól ismert zárt alkalmazásbolt is elérhető, ahonnan garantáltan jó minőségű és megbízható, vírusmentes alkalmazásokat szerezhetünk be. A Microsoft nem titkoltan úgy építette fel a rendszert felhasználói számára, hogy az asztali számítógépüket vagy épp a Windows-os táblagépet megszokva könnyedén elboldoguljanak bármely Windows alapú rendszer kezelésével, legyen az okostelefon, táblagép, notebook vagy egy asztali gép. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy aki először találkozik a modern-nek elkeresztelt felhasználói felülettel az jódarabig hidegrázással küzd mire elkezdi megszokni. Aki viszont veszi a fáradtságot idővel pozitívan nyilatkozik róla. Döntse el Ön mennyire türelmes és mennyire áll készen egy XP utáni nagy ugrásra.

Ha engem kérdeznek a választásról néhány dologgal le tudom azért egyszerűsíteni a kérdést. Amennyiben érintőkijelzős eszközt használnak (egyre elterjedtebb a technológia notebook-okon és asztali monitorokon is), akkor mindenképpen a Windows 8-at, egészen pontosan a továbbfejlesztett 8.1-et használják. Esetleg azok számára érdemes még elgondolkodni rajta, akik amúgy is nehézkesen mozognak az elektronikai “kütyük” használata terén. Ebben az esetben a Microsoft elgondolása jól működhet, az egyébként jól kezelhető Windows Phone alapú okostelefon és a notebook-on, PC-n telepített Windows 8 párosítás megkönnyítheti életünket, egyik eszköz megszokásával a másikban is otthonosabban mozoghatunk.

Mivel a Windows 7 hardverigénye teljesen megegyezik a 8-éval (tapasztalatok alapján a 8 egyébként valamivel gyorsabban fut), így a 7-es rendszer használatát azoknak tudnám ajánlani, akik nehezen tudnának vagy nem akarnak megbarátkozni az újabb rendszer kezelésével. A szoftverek kompatibilitása a Windows Vista, 7 és 8 rendszerek esetében szinte teljesen azonos, ahogy sok esetben az illesztőprogramok is megfelelően működnek a rendszerek között. Van azért jónéhány újítás is, ráadásul a jellemzően céges környezetben még a Windows 7 Ultimate-ből ismert extra funkciókat (pl. meghajtó szintű titkosítás) egyébként a Windows 8 Pro verziója a 7 Pro áráért tudja. Így egy nagyobb tudású rendszert kapunk ugyanannyiért, igaz otthoni környezetben nem fogjuk tudni élvezni ennek előnyeit.

Végül ami a licencelést illeti, a Windows 8 és 8.1 már csak két verzióban került kereskedelmi forgalomba. A szimplán Windows 8.1 elnevezést viselő szoftver otthoni környezetre szánt, kisebb cégek számára is elegendő funkcionalitást biztosít, a 8.1 Pro verzió pedig szinte minden extrát megkapott, amit a korábban drágán elérhető Windows 7 Ultimate. Azt is érdemes tudni, hogy a korábbi változatoknál már sokak számára ismert downgrade jog (megvéve az újabb verziót legálisan telepíthető a korábbi) itt is él, de ugyanúgy csak a Pro verzió esetében. Így ha valaki jogtisztán szeretné a Windows-át cserélni és bármilyen okból nem készült fel a 8-as változatra, de később fent szeretné rá tartani a jogot, akkor nincs más hátra, mint a 8.1-es Pro verziót megvásárolni és legálisan használni a Windows 7 Pro-t. Később mikor úgy érezzük eljött a csere ideje bármikor telepíthetjük gépünkre az eredetileg megvett Windows 8.1 Professional-t.

Reméljük tudtunk segíteni eligazodni az újabb verziók között és cikkünk alapján meg tud hozni egy nehéznek tűnő döntést. Bár ezúttal is ismételten fontos hangsúlyozni, hogy nem kell azonnali hatállyal cserélni a jól bevált XP-ket, tervezni azért érdemes és sajnos bárkinek bármikor adódhat a helyzet és döntenie kell. Leginkább azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag újratelepítésre szorul a gépük vagy egyszerűen nem tudják már a régi rendszeren működésre bírni új hardverüket vagy szoftverüket. Előbbieknek javasolt, utóbbiaknak kényszer, de az XP rendszerek telepítésének sajnos ma már nem sok értelme van.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

hat − = 3

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>