Az XP korszaknak vége, hogyan tovább?

Múltkori, nagysikerű cikkünkben már foglalkoztunk az XP terméktámogatás megszűnése kapcsán kialakult kisebb hisztériával. Akkor sok szó esett arról, hogy a gyártói támogatás megvonása hogyan befolyásolja a termék használhatóságát, milyen nehézségek elé állítja felhasználóit a közeljövőben. Akkori cikkünk folytatásaként most azok számára szeretnénk segítséget adni, akik a kapott információk alapján a váltás pártján állnak.

Először is kezdeném ott, hogy a régi XP cseréje (függetlenül attól, hogy melyik újabb Windows verzióra cseréljük) hardver követelményekkel jár. Tapasztalataink alapján sokakat korábban is ez riasztott el a modernizációtól, habár a mai technika állását nézve sem a Windows 7, sem a 8 nem követel meg bárki számára elérhetetlen hardvereket. Általánosságban elmondható, hogy szinte minden 5 éven belüli gépen szépen el kell fusson a Windows bármely XP-től újabb verziója. Itt most a nagyobb étvágyú, egyébként szintén “lejárt szavatosságú” Vistát hagyjuk ki a felsorolásból, így szűkítve a lehetőségeket a Windows 7 és a 8.1 verzióira. A két modern operációs rendszer nagyjából ugyanazokat követeli meg, merevlemezből minimum 40GB-ot, memóriából 1GB-ot (minimum) és egy irodai szintű processzort. Sokan nem tudják, de az XP-től újabb Windows-ok hardver kezelésében óriási változás, hogy megfelelő grafikus kártya esetén a rendszer az egyébként megnövekvő grafikai igényeket képes a processzorról a videokártyára terhelni, ezzel jelentős erőforrást szabadítani fel programjaink számára.  Ehhez egy mindössze 64MB grafikus memóriával rendelkező kártyát (lehet alaplapi is) és egy ún. Pixel Shader 3 támogatást igényel. Ha a kártyánk megfelel a feltételeknek (márpedig az elmúlt 5-6 évben legyártott bármely chip megfelel ennek), akkor jó teljesítményre számíthatunk rendszerünktől. A Windows 7 esetében ez még önmagában kevés a sikerhez, a megfelelő illesztőprogramon felül a Windows-élményindexet is frissítenünk kell, megfelelő eredmény esetén a rendszer automatikusan átteszi a terhet a grafikus processzorra.

Memóriából 1GB a minimum, tapasztalataink szerint viszont ez annyira igaz, hogy már további 256MB memória hozzáadásával is drasztikusan gyorsul a rendszer. Merevlemezből a Microsoft 40GB-ot szokott minimum meghatározni, ezen van esélyünk, hogy a rendszeren kívül még néhány program is elférjen probléma nélkül. Ha gépünk ezeknek a feltételeknek sem felelne meg ne essünk kétségbe, a 20 ezer forint magasságában kapható használt gépek is legtöbbször kiválóan alkalmasak az újabb rendszerek használatára.

A váltás szükségességét a korábbi cikket olvasók már leszűrhették, erről nem szaporítanám tovább a szót. Még annyit fűznék hozzá kiegészítésként, hogy a terméktámogatás megszűnésén kívül is számos biztonságtechnikai és egyéb újítást tartalmaznak az újabb Windows-ok, melyek miatt céges környezetben már sok-sok éve a váltást javasoljuk ügyfeleinknek.

Aki most szánja rá magát a váltásra két út között választhat. A legújabb trendet követő, nehezen megszokható Windows 8.1-et választja vagy a már jól kiforrott korábbi technikát, a Windows 7-et. Ritkán, de előfordulhat az is, hogy a kényszer dönt helyettünk és vagy túl új gépet veszünk, amelyhez már nem készültek el a Windows 7 illesztőprogramjai vagy épp a régebbi gépünkhöz, hardverünkhöz nincsen működő Windows 8-as meghajtó. Ha mindkét út nyitva áll joggal teszik fel ügyfeleink a kérdést, mit válasszanak.

A Windows 8-at már az új trendeknek megfelelően fejlesztették, egészen más grafikai megjelenítést alkalmaz, mint a korábbi verzió. A legtöbbet kritizált eleme, hogy teljes egészében eltűnt belőle a jól megszokott start menü, ami ugyan külső programok telepítését követően barkácsolható bele, de még így sem kelti ugyanazt a hatást, mint amihez szokhattunk. A Windows 8-ban szinte rendszer szinten integrálásra kerültek a különböző felhő alapú technológiák, mely ma a legmodernebb területnek számít a számítástechnikában. Ezen felül a mobil eszközökből jól ismert zárt alkalmazásbolt is elérhető, ahonnan garantáltan jó minőségű és megbízható, vírusmentes alkalmazásokat szerezhetünk be. A Microsoft nem titkoltan úgy építette fel a rendszert felhasználói számára, hogy az asztali számítógépüket vagy épp a Windows-os táblagépet megszokva könnyedén elboldoguljanak bármely Windows alapú rendszer kezelésével, legyen az okostelefon, táblagép, notebook vagy egy asztali gép. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy aki először találkozik a modern-nek elkeresztelt felhasználói felülettel az jódarabig hidegrázással küzd mire elkezdi megszokni. Aki viszont veszi a fáradtságot idővel pozitívan nyilatkozik róla. Döntse el Ön mennyire türelmes és mennyire áll készen egy XP utáni nagy ugrásra.

Ha engem kérdeznek a választásról néhány dologgal le tudom azért egyszerűsíteni a kérdést. Amennyiben érintőkijelzős eszközt használnak (egyre elterjedtebb a technológia notebook-okon és asztali monitorokon is), akkor mindenképpen a Windows 8-at, egészen pontosan a továbbfejlesztett 8.1-et használják. Esetleg azok számára érdemes még elgondolkodni rajta, akik amúgy is nehézkesen mozognak az elektronikai “kütyük” használata terén. Ebben az esetben a Microsoft elgondolása jól működhet, az egyébként jól kezelhető Windows Phone alapú okostelefon és a notebook-on, PC-n telepített Windows 8 párosítás megkönnyítheti életünket, egyik eszköz megszokásával a másikban is otthonosabban mozoghatunk.

Mivel a Windows 7 hardverigénye teljesen megegyezik a 8-éval (tapasztalatok alapján a 8 egyébként valamivel gyorsabban fut), így a 7-es rendszer használatát azoknak tudnám ajánlani, akik nehezen tudnának vagy nem akarnak megbarátkozni az újabb rendszer kezelésével. A szoftverek kompatibilitása a Windows Vista, 7 és 8 rendszerek esetében szinte teljesen azonos, ahogy sok esetben az illesztőprogramok is megfelelően működnek a rendszerek között. Van azért jónéhány újítás is, ráadásul a jellemzően céges környezetben még a Windows 7 Ultimate-ből ismert extra funkciókat (pl. meghajtó szintű titkosítás) egyébként a Windows 8 Pro verziója a 7 Pro áráért tudja. Így egy nagyobb tudású rendszert kapunk ugyanannyiért, igaz otthoni környezetben nem fogjuk tudni élvezni ennek előnyeit.

Végül ami a licencelést illeti, a Windows 8 és 8.1 már csak két verzióban került kereskedelmi forgalomba. A szimplán Windows 8.1 elnevezést viselő szoftver otthoni környezetre szánt, kisebb cégek számára is elegendő funkcionalitást biztosít, a 8.1 Pro verzió pedig szinte minden extrát megkapott, amit a korábban drágán elérhető Windows 7 Ultimate. Azt is érdemes tudni, hogy a korábbi változatoknál már sokak számára ismert downgrade jog (megvéve az újabb verziót legálisan telepíthető a korábbi) itt is él, de ugyanúgy csak a Pro verzió esetében. Így ha valaki jogtisztán szeretné a Windows-át cserélni és bármilyen okból nem készült fel a 8-as változatra, de később fent szeretné rá tartani a jogot, akkor nincs más hátra, mint a 8.1-es Pro verziót megvásárolni és legálisan használni a Windows 7 Pro-t. Később mikor úgy érezzük eljött a csere ideje bármikor telepíthetjük gépünkre az eredetileg megvett Windows 8.1 Professional-t.

Reméljük tudtunk segíteni eligazodni az újabb verziók között és cikkünk alapján meg tud hozni egy nehéznek tűnő döntést. Bár ezúttal is ismételten fontos hangsúlyozni, hogy nem kell azonnali hatállyal cserélni a jól bevált XP-ket, tervezni azért érdemes és sajnos bárkinek bármikor adódhat a helyzet és döntenie kell. Leginkább azoknak, akiknek valamilyen okból kifolyólag újratelepítésre szorul a gépük vagy egyszerűen nem tudják már a régi rendszeren működésre bírni új hardverüket vagy szoftverüket. Előbbieknek javasolt, utóbbiaknak kényszer, de az XP rendszerek telepítésének sajnos ma már nem sok értelme van.

Vélemény, hozzászólás?